ما حافظان دوران کودکی هستیم.

(توران میرهادی / بنیان گذار شورای کتاب کودک ایران / داور شش دوره جایزه های کریستین اندرسن – روانشناس)

فعالیت های هنری برای کودک، زمینه ای است نامحدود برای اکتشاف طبیعت، انسان ها، رنگ ها و شکل ها و … هر لحظه آن تجربه تازه ای است در دنیای ناشناخته.
در آفرینش یک اثر، کودک از هدف خاصی پیروی نمی کند، بلکه تمامیت هستی خود را در آن منعکس می کند. هیچ دو اثری همانند نیست و کودک هرگز نمی تواند کار خود را تکرار کند. به همین دلیل آثار کودکان ارزش خاصی پیدا می کند. هنرمند، روان شناس، مربی و جامعه شناس هر یک از دید خود به آن توجه می کند.
سیر تکاملی هنر در کودکان: در همه جای زمین ما و در میان تمام اقوام، اگر بزرگترها در آن دخالتی نکنند، یکسان است ولی در مورد هیچ دو کودکی یکنواخت نیست.
ماحافظان دوران کودکی هستیم، بگذاریم بچه ها خودشان باشند و بتوانند با آهنگ وجودی خودشان حرکت کنند و این قدر دخالت نکنیم و اجازه دهیم خودشان انتخاب کنند. حداقل تا شروع دبستان بچه ها را آزاد بگذاریم تا خودشان تجربه کنند، خودشان هر چیزی را حس و درک کنند و از هر گونه آموزش پرهیز کنیم و نخواهیم بچه ها قالب بزرگترها را بگیرند. بلکه اجازه دهیم آنها به آن چیزی که خالق هستی در وجودشان قرار داده است پی ببرند.
اگر پرواز ذهن بچه ها را در محدوده های کوچک حبس نکنیم و بگذاریم این پرواز ادامه پیدا کند از میان آنها هنرمندانی پیدا خواهد شد که حرفی نو برای گفتن دارند. اما اگر آنها را به نمره، رتبه و مسائلی از این قبیل محدود کنیم، آنها هم کسانی خواهند شد که برای بازار کار می کنند.
هنرمند نباید اجازه دهد که بازار برده ای از او بسازد در اختیار خودش.

• میرهادی، توران، ما حافظان دوران کودکی هستیم، جهان هنر، ماهنامه خبری، آموزشی، پژوهشی، تحلیلی هنرهای تجسمی، سال اول، شماره دوم، اردیبهشت 1385.